Wereldsteden "het beste van de verschillende continenten"
Home » Istanbul - Turkije

Istanbul - TurkijeIstanbul is een sprookjesachtige miljoenen stad met haar unieke ligging op maar liefst twee continenten, namelijk Europa en Azië. De stad wordt doormidden gedeeld door de rivier de Bosporus.

Vakantiehuis huren in Turkije ? Klik hier voor het aanbod

Het heeft heel veel te bieden met namen op het gebied van geschiedenis en cultuuur.
De geschiedenis wordt gedomineerd door het Byzantijnse rijk en het Ottomaanse rijk.
Dit kunt u terugvinden in de schitterende gebouwen die Istanbul nog steeds herbert. Ook zijn er nog steeds diverse Ottomaanse huizen te vinden, soms in redelijk goede staat. Soms helaas ook in erbarmelijke staat.

Istanbul Bosporus Turkije Moskee


Het rijke verleden van deze metropool is nog overal terug te vinden. Wat te denken van de imposante moskee de Haghia Sophia dit Byzantijnse monument is circa 1500 jaar oud.
Ook de iets verder gelegen Blauwe Moskee is een imposant gebouw om te bezoeken.
Schuin achter de Haghia Sophia ligt het Topkapi paleis met bijbehorend museum. Zowel het paleis met zijn aparte harem gedeelte als het bijbehorende museum zijn ronduit imponerend te noemen.
Dat Istanbul al in vroergere tijden een echte handelsstad was is goed te zien bij een bezoek aan de Grote Bazaar. Dit is de grootste overdekte markt ter wereld. Het is een doolhof van gangetjes, steegjes en kleine binnenpleintjes. Verdwalen is hier niet moelijk. Werkelijk kilometers kunt u hier ronddwalen, het is een kwestie van tijd voordat u de weg in dit werkelijke unieke gebouw kwijt bent. Maar geen nood er zijn slechts vijf uitgangen en u komt naar verloop van tijd vanzelf weer in het Istanbulse centrum uit.
Vanaf de Bazaar is het een korte wandeling naar de Galatabrug, deze brug is kenmerkend door de honderden vissers die er elke dag weer fanatiek aan het vissen zijn. Als u de brug oversteekt kunt u ook nog de Galata toren beklimmen. Vanuit hier heeft u een spectaculair uitzicht over de Gouden Hoorn.

Grote Bazaar Istanbul Turkije

Een andere veel bezochte toeristische trekpleister is het Yerebetan-bekken. Dit bekken werd werd al in de zesde eeuw aangelegd. Dit is iets wat u echt niet verwacht te zien als u een simpele trap afdaalt naar een schemerige kelder. Beneden aangekomen ziet u een reusachtige ruimte met meer dan 330 zuilen, sommige sokkels zijn versierd met medusahoofden. De zuilen ondersteune het acht meter hoge plafond. Het Yerebetan-bekken is een reusachtig reservoir en kan meer dan 75.000 liter water bevatten. Constantijn is al in de vierde eeuw begonnen met de realisatie van dit immense project. Vooral als je bedenkt in welke tijdsgeest dit gerealiseerd is. Je kunt niets anders dan bewondering hebben voor wat er vele eeuwen geleden op deze plek is gerealiseerd.

Yerebetan bekken Istanbul Turkije

Het leuke verder aan Istanbul is dat het zoals eerder genoemd op twee continenten zijn oorsprong vindt. Europa en Azië hebben alletwee hun afkomst in Istanbul verweven en dit maakt het ook leuk om biede kanten te bezoeken. U zult ook daadwerkelijk merken dat er wel degelijk verschillen zijn aan biede kanten van de Bosporus. Het is leuk om met de boot te nemen naar het Aziatische deel en vervolgens een kijkje te gaan nemen bij de Leander toren. Ook dit is een bekend baken van Istanbul en heeft behalve een rijke geschiedenis ook in diverse films geschitterd. Aan de kade ter hoogte van deze toren kunt u prachtig op dikke tapijten op de kade zitten, dit onder het genot van een heerlijk kopje Turkse thee. Een echte aanrader.

Leander toren Istanbul Turkije

Ook het moderne Istanbul is top. Je kunt heerlijk eten in de diverse restaurants en eetstalletjes op straat. Eten is ook zeker niet duur. Ook uitgaan is van hoog niveau in deze Turkse metropool. Schitterende nachtclubs en discotheken zijn er te vinden in de verschillende delen van de stad. Vooral aan- en zelfs op de Bosporus liggen enkele pareltjes.


Hieronder enkele gerelateerde website's met meer informatie over Istanbul en Turkije :


http://turkije.startpagina.be
http://istanbul.startkabel.nl
http://azie.startpagina.be