Wereldsteden "het beste van de verschillende continenten"
Home » Jakarta - Indonesië

Jakarta - Indonesië


De hoofdstad van Indonesië is Jakarta. Vroeger bekend om de naam Batavia. Het is gelegen in de regio Zuidoost-Azië en Jakarta kan als een heuse smeltkroes van verschillende bevolkingsgroepen worden bestempeld. Er wonen behalve de traditionele bewoners uit Indonesië ook veel mensen uit landen als India, China,  Saudi Arabië, Australië en niet te vergeten Nederlanders die zich hier generaties terug hadden gevestigd.

Vakantiehuis huren in Indonesië ? Klik hier voor het aanbod

Deze metropool ligt in het Noordwesten van Java. Dit is ook meteen het dichtsbevolkte eiland van de gehele wereld en Jakarte is de overtreffende trap hiervan. De stad lijkt op een mierenhoop waar het leven nooit stilstaat. De stad heeft veel Islamitische invloeden en het is ook de belangrijkste godsdienst in het voormalig Batavia.
Als je in deze stad verblijft zul je ogen en oren te kort komen. Het is zeer levendig te noemen. Rijk en arm, oude en nieuwe architectuur, traditioneel eten en Internationale cuisine het overlapt elkaar allemaal en dit maakt Jakarta ook zo een boeiende plaatst om te verblijven.

Jakarta Indonesië Java

Zoas al eerder vermeldt hebben de Nederlanders een belangrijke invloed gehad in de geschiedenis van Jakarta. Dit komt door de V.O.C. wat een afkorting is voor de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. Ze hadden in de stad hun thuisbasis in Fort Batavia.
Al bestaat de V.O.C. al lang niet meer, er zijn toch nog veel interessante plekken die aan de Nederlandse inbreng doen herinneren.
Als u de wortels van de Nederlandse inbreng wilt bezichtigen dan is de Hollandse wijk een echte aanrader. Dit is werkelijk een parel waar u zo terug in de tijd gaat. Hier heeft Unecso voor een belangrijk deel aan bijgedragen. Het stadsbestuur heeft de afgelopen tientallen jaren samen met Unesco verschillende koloniale gebouwen laten restaureren. Het is werkelijk prachtig geworden, mooi is ook dat er een aantal musea in de oude gebouwen zijn gevestigd. In het oude "Stadshuys" zit nu een historisch museum en ook het Gedung Hajah is hier te vinden. Dit is het nationale museum van Indonesië. Ook zijn er nog musea te vinden op andere vlakken zoals de schilderkunst en in het Wayangmuseum zijn ook diverse onderhoudende exposities te bezichtigen.

Jakarta stadthuys

In de huidige tijd is Jakarta toch wel een moderne stad te noemen die zich voortstuwt in de vaart der volkeren. De meerderheid van de huidige bewoners van de stad zijn moslim. Het heeft ook de grootste moskee van de regio Zuidoost-Azië, dit is de Istiglalmoskee en het is een monumentaal bouwwerk. Maar in tegenstelling tot veel andere oudere gebouwen heeft deze moskee toch een moderne inslag. Ook de huidige skyline die het aangezicht van Jakarta bepaald kan worden omschreven als modern. Talloze wolkenkrabbers bepalen in dit gedeelte van de stad het beeld. Er wordt hier ook dicht op elkaar gebouwd want de grondprijzen zijn er duur.  De belangrijkste eyecatcher is het momenteel in aanbouw zijnde Jakarta Tower, dit gebouw met een hoogte van 558 meter komt in de top tien van hoogste gebouwen ter wereld, oplevering zal vermoedelijk in 2011 plaatsvinden. Ook bepalend voor de stad is zijn haven. Deze kan in het rijtje van belangrijkste wereldhavens worden geplaatst.
Ook het monument van Indonesië Monas mag niet op het lijstje van te bezichtigen locaties ontbreken. Het monument is gelegen aan een groot plein waar ook beide presidentiële paleizen liggen. Aan het plein zetels ook de huidige regering.

merdekaplein monas Jakarta

Ook het uitgaans- en nachtleven van Jakarta is spectaculair te noemen. U kunt overal door de stad lekker eten. Als het niet op de straat zelf is dan wel in een leuk aangekleed restaurantje. Het eten is zeer divers te noemen. U kunt er traditioneel Indonesisch eten bestellen. Maar bent u geen fan van de Aziatische keuken, geen nood. Ook de Franse keuken is er bijvoorbeeld aanwezig. Bijkomend voordeel is dat het eten er spotgoedkoop is, voor enkele Euro's kunt u al heerlijk dineren. En ook de gastvrijheid die u ervaart zal u ongetwijfeld kunnen bekoren.
Na het eten nog energie over om te gaan stappen ? Ook dan zult u een prima avond beleven. Er zijn diverse clubs en cafe's waar u terecht kunt. Ook uitgaan is in deze metropool nog goed betaalbaar. En ook een taxi of ander alternatief vervoermiddel terug naar het hotel is makkelijk aan te houden.

uitgaan Jakarta

Wij willen afsluiten met een positieve eindbeoordeling van Jakarta. Deze stad heeft de bezoeker veel te bieden op verschillende gebieden als geschiedenis, cultuur, uitgaan, architectuur en nog veel meer. Leuk is natuurlijk ook dat hier het dagelijks leven een stuk minder geld kost dan bij ons in West-Europa. En laten we vooral de Indonesische gastvrijheid niet vergeten, deze is kenmerkend voor deze regio. Dus als u nog eens in Indonesië komt, sla dan het eiland Java en natuurlijk in het bijzonder de hoofdstad Jakarta niet over.


Hier enkele gerelateerde pagina's met meer informatie over Jakarta en Indonesië:

http://jakarta.startpagina.nl
http://azie.startpagina.be 
http://werkeninhetbuitenland.2link.be